Project panorama

  wat is er zo bijzonder aan

  Eigenlijk niets. Een panorama geeft een groter beeld van de omgeving. Maar u zou ook eens een panorama verticaal kunnen proberen.
  In het volgende voorbeeld heb ik dicht bij huis een normaal horizontaal panorama gemaakt. De mogelijkheid om een panoramafoto te maken is bij een aantal compactcamera's al ingebouwd. Misschien heeft u het al eens gebruikt. De resultaten zijn vaak onvoorspelbaar, soms (toevallig) goed.
  Maar met wat voorbereiding en en het geduld om het thuis verder uit te werken zijn de resultaten zijn beter.
  U kunt dan nog een stap verder gegaan. Als u met een standaaard groothoeklens zowel horizontaal als verticaal meer in beeld wil brengen dan de lens aankan, kunt u ook in de hoogte meerdere opnamen combineren.
  Op de losse opnamen van deel 1 is te zien wat met een standaard groothoeklens in beeld komt.

  werkwijze

 • maak de opnamen. Als u het helemaal goed wilt doen, zou u een statief moeten gebruiken, als is dat geen noodzaak. Belangrijk is wel, dat alle opnamen elkaar minstens een derde deel overlappen;
 • combineer in Photoshop de opnamen tot een geheel. (er zijn andere programma's die dat kunnen, bijvoorbeeld ICE van Microsoft: (hier gratis te downloaden);
 • snij het bruikbare deel uit;
 • maak indien gewenst een kleur- en/of contrastcorrectie.

 • De oplettende lezer zal gezien hebben dat het samensmelten van alle opnamen niet helemaal foutloos is gegaan. Op de delen 2 en 3 is te zien dat de lantaarnpaal in het midden niet helemaal recht loopt. In de laatste opname heb ik die verschoven. Photoshop biedt hiervoor een hulp genaamd 'verplaatsen met behoud van inhoud'.

deel 1: de opnamen
8 aparte opnamen worden gebruikt
deel 2: Photoshop
laat Photoshop de opnamen samenvoegen
deel 3: uitsnede maken
het bruikbare deel wordt uitgesneden
deel 4: kleur- en contrastcorrectie
naar behoefte wordt de kleur aangepast