Project Vogel

handmatig ingrijpen

Project is een groot woord, maar het vergt wel wat meer dan kijken en klikken. Dit soort opnamen moet je, wil je een grote kans van slagen maken, even voorbereiden.

Deze opname is gemaakt tijdens een dagje uit in het Gayapark in Kerkrade tijdens een roofvogelshow. Met de camera op automatisch zou zo’n opname hoogstwaarschijnlijk mislukken:
De belichting wordt ingesteld op de lucht, dus de vogel wordt veel te donker;
De automatische scherpstelling kan de laatste fractie van een seconde niet goed volgen;
De standaard-iso instelling van 200 is te laag, waardoor de opname door een te lange sluitertijd bewogen zal zijn.

De grootste opgave was misschien nog wel om te blijven staan als de vogel overvliegt. Zoals je ziet op deze foto dook iedereen neer, omdat de vogel nogal laag over kwam.
Technisch koos ik voor de volgende instellingen:
Iso hoger, op bijvoorbeeld 800;
Lichtmeting gemeten op een onderwerp met tegenlicht en die meting handmatig ingesteld;
Afstand eveneens op onderwerp op een geschatte zelfde afstand gemeten en handmatig ingesteld.
De kunst is om de vogel te blijven volgen vanaf dat hij aan komt vliegen tot en met het moment dat de sluiter weer dicht is. Maar zelfs met bovenstaande instellingen en methode zijn maar twee van de ongeveer tien opnamen goed gelukt. Of de vogel stond er maar half op, of hij was bewogen. Het schijnt dat hij gemakkelijk 60 km/uur haalt, dus als hij op ca. 2 meter afstand komt overvliegen heb je erg weinig speling tussen een gelukte en een mislukte opname. Ondank deze voorbereidingen vond ik het nodig om deze opname later in Photoshop nog te corrigeren op belichting en uitsnede.

;Terug naar projecten